Käisin eelmine nädal mõned päevad matkateed Jõgevamaal.
Kuna soov oli külastada ka Endla raba, siis kohtusin ma matkateega selle Põltsamaa jõega ristumise kohal. Ilmselt oleks ööbimiseks oluliselt mõnusam koht olnud Võlingi, aga kuna ma plaanisin oma teekonda teist pidi, siis läksin ööseks Hundisaarele. Koht on suht mõtetu - väike kruusaplatsike telkide jaoks tuletõrje veevõtu tiigi ääres; puhast joogivett lähikonnas pole.
Kuna järgmiseks ööks tahtsin jõuda Kassinurmele, siis väga täpselt matkateed ei järginud ja säästsin sellega ca 10km metsasihte (samas lisandus natuke liiga palju asfalti). Siimusti laagrikoht (kust ma päeval läbi marssisin) on laguneval lauluväljakul ja kuigi matkatee raamatukese järgi peaks seal kusagil ka varjualusega laud ja pingid olema, siis mulle need silma ei hakanud; samuti pole seal lähikonnas vett.
Siimustis endas (ca 3km eemal) on võimalik poodi külastada ja varusid täiendada.
Kassinurme maalinn on aga koht, mille olemasolust polnud mul aimugi, kuid juba üksnes selle külastamine oli kogu matka väärt (linnus, hiis, kivid). Ka seal on puhta veega probleeme, kuigi kohalik tiik on kirjade järgi 'põhjatu alliksas'. Ööbimiseks kasutasingi ma linnust, magades selle nurgatornis
NB! Kuna tundub, et seal korraldatakse suht palju üritusi, siis võib mõningatel nädalavahetustel ilmselt olla probleeme ülerahvastatusega.
Kassinurmest edasi läheb matkatee lõpuks huvitavamaks, kulgedes mööda Vooremaad üles-alla, mõlemal pool kilomeetrite kaugusele ulatuvad vaated.
Mina lõpetasin Elistveres, kuna sealt oli veel suht lähedal rongile minna. Elistvere RMK-plats asub vanas mõisapargis ja puhast vett saab läheduses asuvast külastuskeskusest, mis on ühtlasi ka loomapargi keskus. Võimalik on ööbima jääda ka 3-4 km varem Raigastvere järveäärsel lõkkekohal (vaatetorni kõrval) - ööbimiskohana kahtlemata ilusam.
Kokkuvõtteks:
Neile, kelle elu eesmärk pole kogu matkatee iga meeter läbi käia, soovitaks ma läbida selle veidi korrigeeritud varianti.
Peale ööbimist Oostriku või Võlingi platsil jalutada järgmine päev Hundisaare platsini, teha seal hiline lõuna ja minna paarsada meetrit tagasi ristmikule ning jätkata teekonda otse kuni Kõpu järveni (see teelõik on kindlasti huvitavam jalutada kui kilomeetreid pikad sirged metsasihid). Kõpu järve ääres on võimalik nii ujuda (ametlik rand) kui telkida muruplatsil.
Järgmine päev võib lõigata 2-3 km jalutades otse mööda suurt teed Siimustisse (juhul kui on vajadus varusid täiendada) ja siis juba mööda matkateed kuni Kassinurmeni.
Tähistuse kohapealt peab mainima, et kordagi ei tekkinud küsimusi, kuskohast ära peaks pöörama, sest igal pool olid korralikud viidad.
Küll aga tundsin puudust kilomeetritähistest - neid pole vaja panna iga km järgi, aga vähemalt strateegilistes kohtades (laagriplatid vm suuremad pöördepostid) võiks olla kirjas, mitu km on eelmise-järgmise laagripaigani või siis matkatee alguse-lõpuni.