Ma kalamehena oskan oskan aastaringi kalapüügis tunnetada selle kandi pealt, et kalapüük ja kalast toitumine ellujäämise võtmes ja arvan, et teoreetiliselt on see võimalik. Kui mitte mingit säilitamist pole sisse arvestatud, siis arvan, et tuleb ka näljapäevi või näljanädalaid sisse. Kalapüük on leebelt reguleeritud ja seaduslikult saab süüa veest peaaegu kogu aeg. Kuigi ma jahinduses diletant aga lihtsalt kuulnud jahimeeste käest, et kuidas laias laastus asjad käivad, siis seaduslikku jahiga toitumise võimalikkusesse ellujäämise eesmärgil suhtun skeptiliselt.
Kui nüüd see variant kõrvale jätta, et läheme telgiga metsa ja mängime ellujäämist takjajuurte, kalapüügi jms selliselt , et mis kätte saame parasjagu mingil aastaajal ja vaatame mingit paikseks jäänud inimese maakoha maja, kus võimalik toitu loodusest hankida ja säilitada, siis jääb ellu küll. Mina tean palju ma olen võimeline oma harrastuspäevadel kala hankima ja näinud jahimeestest sõprade sügavkülmikute sisu arvan, et kokkuvõttes võimalik ellu jääda kala/jahimehena ja peale suurt pauku tuleb säilitada toiduvarusi lihtsalt teistmoodi.
Loomulikult läheb ikka väga raskeks, kui kõik tuleks omal hankida, ega ikka elu ilma soolata ei kujuta ette küll, läänemerest aurutamisega võib saada koguseid, millega tähistada soolakalapidusöögiga ellujäämistähtpäeva, säilitamiskoguseid vaevalt küll.
Ma olen päriselus ühte ullikest kohtanud, kes tõsiselt ellujäämismängu plaanis, saime kokku ühel norra messil, müütas seal fiskarsi nugasi, magas ööd õues oma poollahtises nn messitelgis, tüütas kõiki
normaalseid inimesi oma projekti tutvustamisega, ühesõnaga äratas tähelepanu. Pärit põhja rootsi tundraalalt, ilmselt elementaarsed käsitööoskused olemas, olla kolm aastat ennast koolitanud ja harjutanud igasugustes oskustes ja arvas, et umbes aasta läheb veel. Näitas ka kaardilt mingit venemaa kolgast, kus kavatses selle projektiga alustada, küsimuse peale, et miks seal ja mitte näiteks rootsi tundras vastas, et rootsis sellised projektid keelatud. Kirjeldas üksikasjalikult oma kaasavõetava seljakoti sisu, mis koosnes põhiliselt tööriistadest ja ainuke moderne asi oli staeliittelefon juhuks, kui on aeg alla anda. Möödaminnes puistas vestluse käigus varukast ladinakeelseid kala-linnu-looma-taimenimesi.
Ma olen ilma soolata kuivatatud norra kala suht palju kokkuvõttes söönud, stiilinäide
https://www.youtube.com/watch?v=CWTW4_Zz0Qg" onclick="window.open(this.href);return false;
ja söönud venemaa tundras ilma soolata kuivatud kahte valget kala, millede nimed jäid tuvastamatta, üks oli rasvasem , teine kuivem, kokkuvõttes veel magedam ja maitsetum, kui norra ookeanikaldakuivakala aga kasulik õppetund minule oli viis, mismoodi see veenepoole kala oli kuivatatud, liblikana lahtilõigatud ja noaga kraapsud tehtud lihasse, et kiiremini ära kuivaks. Legend selle venepoole kalaga oli see, et kuigi võimalik oli talvel rännata koerarakenditega soolahankimisvõimaluseni, siiski nii ränk ettevõtmine, et keegi ette ei võtnud seda.