1. leht 3-st

Pemmican

Postitatud: 25 Jaan 2017, 18:08
Postitas mrWilson
Pemmican (eestikeelset vastet ei tea) - Juba vanade Põhja-Ameerika põlisrahvaste seas tuntud kaua säiliv ja väga energiarikas toit mis valmistati kuivatatud ja peeneks jahvatatud liha ja sulatatud rasva segust millele lisati maitseks ka kuivatatud marju (mustikad, jõhvikad, jms). Hiljem hakati seda toitu kasutama ka valge mehe poolt näiteks pikkadel arktika/antarktika ekspeditsioonidel ja muudel üritustel kus toidu säilimise ja enargia sisalduse omadused olid tähtsad.

Vanasti kuivatati liha lõkke kohal või päikese käes ja tambiti peeneks kiviga. Tänapäeval on selleks peenemad aparaadid.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pemmican" onclick="window.open(this.href);return false;

Internetist leiab kerge vaevaga pemmican'i valmistamise õpetusi. Üks neist: http://www.thelostways.com/vsl/index.ph ... helpguide0" onclick="window.open(this.href);return false;

Kas keegi siinsetest on seda ise proovinud teha? Kuidas maitseb?
Pemmican-1.jpg
Pemmican-2.jpg

Re: Pemmican

Postitatud: 25 Jaan 2017, 19:36
Postitas polarbear
Huvitav ajalooline toiduaine. Aga.... ma eelistaks lihtsalt kuivatatud liha. 10 aastat säilimisaega ka ei vaja. Aga põhimõtteliselt on hea teada, et selline asi olemas on.
Küllap seetõttu ongi unustusse vajunud, et tänasel päeval selle järgi otsest vajadust enam pole. Aga neljanda maailmasõja päevil (mis teatavasti kaigastega peetakse) võib see taas hitiks osutuda.

Re: Pemmican

Postitatud: 25 Jaan 2017, 19:41
Postitas mrWilson
Nii palju kui mina aru olen saanud siis on rasv seal oluline komponent.

Õigus küll, otsene vajadus tänapäeval puudub. Samas tea kui kauaks seda tänapäeva jätkub. :D

Re: Pemmican

Postitatud: 25 Jaan 2017, 21:05
Postitas Nohik
Matkal ei tohiks rasv probleem olla

Re: Pemmican

Postitatud: 25 Jaan 2017, 21:36
Postitas mrWilson
Veel juttu ja pilti:

Vol1: https://www.youtube.com/watch?v=x_vLuMobHCI" onclick="window.open(this.href);return false;

Vol 2: https://www.youtube.com/watch?v=HQZj1-lSilw" onclick="window.open(this.href);return false;

Vol 3: https://www.youtube.com/watch?v=JHMAoIJuiVU" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Pemmican

Postitatud: 26 Jaan 2017, 16:19
Postitas polarbear
Tegelikult see pemmican oleks vist päris hea lisand kaerahelbepudru sisse, saab kauamängiva energiapommi. Siiani olen hommikuti peekoni ja riivjuustuga kaeraputru teinud, aga see tundub vahelduseks hea olevat. Peab homme poodi minema tooraineid hankima....naturaalse veiserasvaga keerulisem? Kus müüakse?

Re: Pemmican

Postitatud: 26 Jaan 2017, 16:36
Postitas mrWilson
polarbear kirjutas:Peab homme poodi minema tooraineid hankima...
Ootan huviga tulemust. :)

Re: Pemmican

Postitatud: 26 Jaan 2017, 18:28
Postitas Nohik
Tartus turuhoones oli vanasti, aga pidi siit-sealt küsima, leti pealset ei raisatud sellele.
Teoreetiliselt sügisel võib ka jahimeestelt küsida, vahel satub neile mõni rasvasem põder ette.

Re: Pemmican

Postitatud: 26 Jaan 2017, 18:53
Postitas polarbear
Telli või Inglismaalt.... :(
http://www.tesco.com/groceries/product/ ... =265612930
Aga kammib mõned edevamad putiigid homme läbi, ehk ikka leiab lähemalt kah.

Re: Pemmican

Postitatud: 26 Jaan 2017, 19:17
Postitas mrWilson
Kas harilik siga ei kõlba?

Re: Pemmican

Postitatud: 26 Jaan 2017, 20:12
Postitas polarbear
Searasval on omadus rääsuda (ehk roiskuda). Pole nii espetsialist, aga ilmselt on põhjus, miks loomarasva kasutatati, arvestades prognoositavat säilimistähtaega. Ilmselt tasub järgida äraproovitud ja ennast tõestanud retseptuuri?

Re: Pemmican

Postitatud: 26 Jaan 2017, 20:25
Postitas mrWilson
Rääsumise kohta ei oska midagi kosta aga Põhja-Ameerika põliselanikel polnud lihtsalt sigu laialt võtta. Rääkimata muu karja pidamisest. See eest piisoneid oli navalom. :)

Aga samas, loomalihal ja sealihal on maitse poolest ikka vahe sees küll.

Re: Pemmican

Postitatud: 26 Jaan 2017, 20:27
Postitas Nohik
Tõenäoliselt saab ka sea(tai)lihast ja searasvast.

Re: Pemmican

Postitatud: 26 Jaan 2017, 20:30
Postitas mrWilson
No eks ta ikka saab jah. Maitse asi rohkem. Mulle isiklikult on sealiha rohkem mokka mööda. See rääsumise asi võib täitsa teemaks olla. Siinkohal ei hakka targutama. :)

Re: Pemmican

Postitatud: 26 Jaan 2017, 20:46
Postitas Nohik
Pakid paremini, ei jäta õhku pakendisse. Põhimõtteliselt nn koomaklubi liha on ka pemmican.

Re: Pemmican

Postitatud: 26 Jaan 2017, 21:35
Postitas lermo
mrWilson kirjutas:Kas keegi siinsetest on seda ise proovinud teha? Kuidas maitseb?
Timo Palol peaks tegemise ja tarbimise kogemus päris suur olema:
"Meil oli tavaline searasv, millesse oli lisatud kuivatatud liha tükke."

Re: Pemmican

Postitatud: 26 Jaan 2017, 22:30
Postitas mrWilson
Timo Palo lugusid ma olen kuulnud jah. Nad pm. jõid ka otse rasva, et nö. "vormi saada". :)

https://www.youtube.com/watch?v=roPcAgO ... e&t=28m45s" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Pemmican

Postitatud: 26 Jaan 2017, 22:40
Postitas sepaonu
Siga mu meelest säilitamiseks ei kõlba, ma välisfileed kuivatasin, kohe süüa oli ok maitsega, loomale vahelduseks ka, pärast oli nagu kajakavorst.

Re: Pemmican

Postitatud: 27 Jaan 2017, 17:04
Postitas polarbear
Veiserasva pealinna paremates ega halvemates poodides ei ole.
Alustades Stockmannist ja lõpetades kohaliku putkaga, vahepeale kõik teadaolevad ketistunud marketid, mõned ettejäänud "spetsialiseeritud gurmee-shopid" ja paar hulgiladu.
Panin mõned teadaolevad kontaktid tapamajadesse töösse, vaatab, kas otse looma kere küljest on võimalik hankida rasva või toormaterjali rasva sulatuseks.....
Järgneb....

Re: Pemmican

Postitatud: 27 Jaan 2017, 18:55
Postitas polarbear
Niisiis:
Kilone tükk veiseliha, peale väga minimaalset trimmimist läks kuivatusahju:
Kahekambriline suitsuahi ilma suitsuta.

Pilt

Mingi hetk hiljem meenus et marjad vajavad ka kuivatamist. Kuna hetkel värsketega veidi kitsas, siis sügavkülmast mustikad ja astelpajud:

Pilt


Peale paaritunnist kuivatamist ca 70-80 kraadi juures ja mõningase loomuliku kao juures allakirjutanu ja lihaga tegelemise juures ülimalt ustava kaaslase abil:

Pilt

jäi alles ca 400g, mis läks lõplikuks kuivatuseks kuivatisse:

Pilt

Kahtlustan, et kilosest tükist jääb kuivatatud kujul alles u 200g või natuke rohkem...
Ilma igasuguste maitseaineteta kuivatatud veiseliha on päris maitsev snäkk niisamagi järada....

Re: Pemmican

Postitatud: 27 Jaan 2017, 19:19
Postitas mrWilson
Juba on põnev... :)

Re: Pemmican

Postitatud: 28 Jaan 2017, 01:32
Postitas mrWilson
Vahelduseks veel: https://www.youtube.com/watch?v=a6ApJGqJOi0" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Pemmican

Postitatud: 28 Jaan 2017, 08:39
Postitas sepaonu
Kuivalihakahtlustused on õiged 8-) , laias laastus 6kg toorest jääb järgi 2,5kg suurusjärk, mis kõigub vastavalt sellele, kui kuivaks kuivatada.
Ma sisikonnaspetsialist pole aga triljon aastat tagasi sai sigu peetud ja tsial on ploomirasv keres, muudkui võta variandis, äkki loomal ka 8-)
Googelda notsu äri, üks butiik neil nõmmel, teine sakus, väga normaalne inimene on telefoni otsas olnud, ütlen mida ja kui palju tahan ja see ootab mind alati sakus valmispanduna, äkki saab selle rasvaprobleemi kah nii lahendada. Üks nädalapäev nädalas on loomapäev.
Kes mingiteks suvisteks pikemateks reisideks looma tahab kuivatada, siis mõistlik oleks liha mais ära osta, millalgi juunis tuleb paarikuune paus, kui loomi väga vähe tapetakse.
Minu silma jaoks on suitsuahjus oleva liha küljes liiga palju pekki.
Ma olen kõige rohkem abatükki ostnud, sellega on selline asi, et alguses vaatad, nagu lammas uut väravat, paar korda läbi teed lõikamise, siis kõik muutub lihtsamaks. Ma viilutamiseks sügavkülmutan natuke tahkemaks ja juba sügavkülma lähevad suurte lõikelaudade peal kõik ühtepidi laotuna, et pärast ei puterdaks ja kõik liha saaks lõigatud ristikiudu. Sise ja välisfilee kõige ilusamad ja kõige kallimad. Kintsust saab ilusat liha, mingi keskturu tädi ei lasknud mul väga pikalt seletada ja ütles, et selge, ma vajan liha basturma tegemiseks ja oligi ilus marmor. Loomaliha ja lihaveise loomaliha on täiesti erinevad.

Re: Pemmican

Postitatud: 28 Jaan 2017, 11:37
Postitas Nohik
Kui priske loom on, siis tõenäoliselt on ka veisel sisikonnas rasv. Kunagi eelajaloolisel ajal, kui jahimees olin, lasime ühe väga priske põdra, sellel oli rasva nagu nuumaseal. Heina krõmpsutava lihaveise sisikonnast vaevalt midagi leiab.

Re: Pemmican

Postitatud: 28 Jaan 2017, 11:49
Postitas polarbear
sepaonu kirjutas: Minu silma jaoks on suitsuahjus oleva liha küljes liiga palju pekki.
Eip ole seal pekki grammigi (kus veise tagatükis pekk?). See ikka lihaveise liha on, mis inime söögiks hangib, mitte lõpnud piimakarja kõõlused..... Ere päike, must ahi ja telefonipildimasin (ja kunts-fotugraaf) tagasid mõningase ülevalgustuse ja heleda õhukese kelme valgekspõlemise. Paar rasvaräbalat ja paksema kelme lõikasin maha, seda viimast õhukest ei näinud põhjust nülgida.
Aga asjast ka: alles jäi umbes-täpselt 260g.
Jumal tänatud, et kedagi kodus polnud, kui blenderi käivitasin. Kujutan ette, et müra võib samasugune olla, kui graniitkillustikku plekktünnis jahvatades. Tundus, et apastraat lendab kohe miljoniks killuks.....
Pool läks astelpajuga, pool mustikaga ja kummassegi 100g vedelat searasva seekord.

Pilt

Pilt

Pilt