Nimelt on teema siis selles, et enamikel (tavalisematel) jalgratastel, millega inimesed matkamas ja muidu looduses käivad, on vända kinnitamiseks laias laastus kaks võimalust: osadel kasutatakse polti, mille keeramiseks on vaja 8 mm kuuskantvõtit, teistel aga polti, mille keeramiseks on vaja 14 mm padrunvõtit.
Neist esimese puhul on kõik lihtne ja loogiline - kuuskantvõtmete komplekt kuulub niikuinii iga vähegi kogenenuma (matka)ratturi varustusse ning kui grupis kellelgi peaks näiteks vänt logisema hakkama, ei ole mingit probleemi see tagasi kinni keerata. Teisel juhul on aga olukord keerulisem - vähemalt minu nägemuses ei ole padrunvõtmete komplekt kunagi rattaga kaasas kantava varustuse hulka kuulunud, kuna on pigem raske ja jalgratta puhul ebapraktiline.
Oma isiklikul rattal ei ole ma vända kinnitamiseks padrunvõtit vajavat polti juba 10+ aastat teadlikult kasutanud - just seetõttu, et selle metsas keeramine vajaks eraldi raskemat tööriista. Samas kuna olen paljudel sõitudel-matkadel grupijuhi rollis, keda teatakse tööriistavaru olemasolu järgi, siis tuleb aeg-ajalt ette olukordi, kus nagu oleks vaja kellelegi teisele grupis 14 mm padrunvõtit pakkuda. Kuna taolistel juhtudel sõltub tegelikult kogu grupi edenemine just sellest, kas ja kuidas tolle poldi seal metsas kinni keeratud saame, siis olen juba mõnda aega mõelnud lahendustele, kuidas võimalikult kerge tööriista abil see probleem ära lahendada.
14 mm padrunvõtme otsik ise on hea ja kerge asi, aga probleemiks saab siin see, et kasutamiseks on vaja eraldi nelikantotsikuga "nuia", mida muidu rattaga sõites kaasas ei kannaks ning mis minu nägemuses selgelt liiga raske on, et seda lihtsalt igaks juhuks kellelegi teisele abi pakkumiseks kaasas kanda (mu tööriistakott on niigi juba selline, mis enamikes ratturites imestust avaldab)

Seetõttu seisnebki minu otsingu tuum selles, et kuidas keerata 14 mm padunvõtit selliselt, et "nuiana" saaks kasutada mõnda eset, mis ka seni juba niikuinii rattaga sõites kaasas on. Seni olen mõelnud järgmistele lahendustele:
1. Üks lahendus oleks selline, kui "nuiana" saaks kasutada mõnda juba niigi kaasas olevat kuuskantvõtit. Sellise lahenduse tarbeks sobiks näiteks variant, kui hangiksin kaks padrunvõtme otsikut ning need "selga pidi" omavahel kokku paneksin. Sellisel juhul läheks tekkinud tööriista üks ots siis vända poldi peale, teise otsa saaks susata kuuskantvõtme. Probleem on aga selles, et ma ei ole leidnud sellist vahelüli, millega kaks padrunvõtme otsikut omavahel "selga pidi" kokku panna. Põhimõtteliselt oleks selleks vaja siis lihtsalt neljakandilist jubinat, mille kumbagi otsa saaks ühe padrunvõtme otsiku susata.
2. Teine lahendus oleks selline, kui "nuiana" saaks kasutada tavalist leht-mutrivõtit. 14/15 lehtvõti kuulub niikuinii minu remondivarustuse hulka, samuti on kaasas kuni 20 mm välja andev tellitav võti. Kahjuks ei ole vastavat mutrivõtmega keeratavat padrunotsikut veel leidnud.
3. Kolmas lahendus oleks aretada miskit toruvõtme baasil (pean silmas midagi sellist: http://tooltime.ee/tooted/k%C3%A4sit%C3 ... /DB1#Toruv" onclick="window.open(this.href);return false;õti 14x15mm ). Teoorias võiks sellise asja ju lühemaks saagida, aga kasutatava "nuia" küsimus jääks ikka üles - kardan, et kruvikeerajat kasutades väänaks selle lihtsalt kõveraks.
Siit siis küsimus, et kas ma olen ainus inimene, kes sellise probleemiga kokku on puutunud? Senised otsingud ei ole kahjuks vilja kandnud ning tundub, et üldiselt keegi ei eelda, et vända polti metsas üldse keerama peaks. Erinevad veebiotsingud viivad ikka ja jälle raskete padrunvõtmete komplektideni ning kohalike jalgrattapoodide suhtumine on pigem see, et "tulge siia, me keerame selle poldi teil kinni".
Tänud ette kaasamõtlemise eest