Panen teemale puid alla esialgu puhtalt oma isiklike kogemuste ja arvamiste pealt, mis on tekkinud viimase 15 aasta jooksul mägedes käies. Praktiliselt kõigil oma käikudel olen ise olnud ka menüü koostaja või koostamisel aktiivne kaasatargutaja ning lõpuks ise seda kraami ka näost sisse ajanud, seega mingi kogemus on olemas ja oma nahal testitud.
Mida üldse süüa ehk üldpõhimõtted
Mägimatka all siinkohal mõeldud siis laias laastus toimetamist mägedes kõrgustel 3000+, millele lisanduvad suured kõrgusevõtud, suur energiakulu (raske kott varustuse tõttu) ja külm-niiske-tuuline keskkond, mis mõjutab nii energiavajadust kui ka meeleolu. Nende asjaolude tõttu peab söögist saama piisavalt "kütet" et matkalised ühel hetkel jahukotina maha ei langeks vaid säilitaks töövõime ja teatud tugevusvaru ka siis kui asjad lappama lähevad. Väljumine piirkonnast võib olla keeruline ja seetõttu ei saa kuidagi ehitada matka põhimõttel et "kui kõht tühjaks läheb, jalutan poodi" või "söön nulu koorealust osa" või "küll mõne ritsika ikka leiab".
Et seljakoti kaal kontrolli all (st. vahemikus 30-40 kg) hoida peab iga varustuse elementi pika hambaga vaatama, ka sööki, aga söögi puhul saab enamasti kompromissi teha ainult toiduainete valikus, mitte kogukaalus. Seepärast peaks valima võimalikult hea energiatihedusega kraami, mis on pakendatud võimalikult kergesse taarasse ning on võimalikult kergelt valmistatav (aeg + küte + keetmise jebla võiks olla väike). Vähem kütet tähendav vähem kaalu kotis, kiirem keetmine samuti. Kiirem keetmine suurendab ka ajavaru. Arvestada võiks, kas ja kus peab tõenäoliselt sulatama vett lumest, mis suurendab söögiteo aega ja kütusekulu. Samuti on oma efekt kõrgusel kuna vee keemistemperatuur alaneb ja asjad ei kee nii hästi pehmeks. Samuti väheneb rasvade lagundamise efektiivsus kuna vajab hapnikku, mida kõrgel vähe. Gaasipriimustega on selline omapärane asi, et on mingi vahepealne tsoon kus nad hästi töötada ei taha (külmas gaas ei aurustu hästi), aga kõrgemal hakkab jälle paremini käima kuna välisrõhu langus kergendab gaasi väljumist balloonist. Bensiinipriimused on rõhumängudest vabad kuna seal tekitatakse rõhk manuaalselt.
Sööma peab
Normaalne kogus millega elab ära matkagrupp kus on mehi-naisi umbkaudu pooleks on 700-750g kuivtoitu päevas inimese kohta. Mida rohkem mehi, seda rohkem toitu peab olema kuna puudub varu naiste pudruportsudest. Väiksemad kogused on juba kahtlased, kuna ei kata enam kuidagi energiavajadust ja inimesed lihtsalt ei jaksa. Pooled vabandused teemal "olen lihtsalt nõrk" võib tõenäoliselt kanda kidura söömise arvele. Nagu targad raamatud ka täheldavad, tuleb ennast sööma sundida. Asjaolu et keegi kodus sööb hommikuks moosisaia ja õhtuks tassi teed ning vegan-pannkoogi ja "sellest täitsa piisab" ei ole pädev alus matkamenüü koostamiseks, seepärast ei soovita kogemusteta menüümeistritel anda seda matka planeerimise ühte tähtsamat tegevust naisterahvaste, taimetoitlaste, kaalujälgijate või muude toitumisviilijate kätte kuna tulemuseks võib paremal juhul olla matka katkestamine, halvemal juhul aga avarii inimeste adekvaatsuse kadumise tõttu.
Kui palju mida?
Menüü koostamisel on üks suhteliselt lihtne rusikareegel ja see on kuivainete kohta: väheste eranditega võib arvestada kõiki kuivaineid (tatar, riis, helbed, kuskuss, spagetid jne) 100g portsjon inimese kohta. Vähesed isiklikust kogemusest timmitud erandid on spagetid 120-125g ports (500g pakk neljale), manna 80-100g kuna on päris tummine ja ei pruugi sisse mahtuda, kartulihelbed 75-100g sarnaselt mannale tummine värk. Kui käia mitmel matkal järjest suht sama seltskonnaga, hakkavad reaalsed kogused paika loksuma vastavalt individuaalsetele eelistustele ja isikutele. Näiteks oma matkadel oleme praktiliselt välistanud magusad hommikusöögid (va vahelduseks manna), kuna nad lihtsalt ei anna piisavalt kütet et mootor päev otsa probleemideta käiks ilma kõhukorina ja torinata (puhtalt maitse asi, aga korduvalt testitud nii meeste kui naiste peal). Seega on söömine ka osa matka vaimse tasakaalu säilitamisest (vt. ka paki-kiirtoidud matkal).
Lihakraam putrude sisse võiks olla arvestuslikult suurusjärk 75g näkku, seega näiteks tavaline poekonserv neljale sööjale, koomaklubi pooleliitrine kuuele jne. Sama kogus on mõistlik ka lõunasöökide arvestuses, 75g vorsti on paras jupp, 75g juustu paras tükk närimiseks. Päevased kogused tuleks kombineerida kuivainekoguse otsa nii, et kogukaal annaks kokku soovitava päevase normkaalu. Erandid tulenevad matka taktikast vastavalt sellele, mis antud päevaks plaanis, kas saab teha lõket (laager orus), kas on eeldatavalt väga väsitav päev, puhkepäev kus aega küll jne.
Lõunad võivad olla nii kuivad kui ka keeduga, sõltub kuidas aega on. Lõunal võib keeta näiteks puljongit või teed, kui puljongisse panna veel nuudleid, vorstiports jne, saab päris tummise roa. Seda on väga mugav ka igaühel oma maitsele teha kui on suurem (termos)kruus. Kuiva lõuna tavaline koostis on näiteks mingi liha (vorst, konserv, kala jms), juust, puuviljad-marjad-pähklid, mingi magus (šokolaad, kozinak, halvaa, martsipan, iiris, kirju koer, küpsised jne), kuivikud. Kõik kokku kuskil 200-300g jagu näkku.
Pakendamine
Parim lahendus on alati osta kõik toiduained juba kodukamaral ning pakendada nad päevade või toidukordade kaupa eraldi nii, et matkal ei peaks enam pead valutama koguste ja kordadega. See süsteem toimib ideaalselt kui matkagrupp on normaalsuuruses, st 6-8 inimest. Paari inimese peale on toidukordade kaupa pakkimine jama kuna pakid tulevad väga väikesed. Siis on parem jagada kuivained portsjoniteks ja koondada kokku, näiteks 4x200g tatart, kust siis saab iga toidukorra jaoks ühe 200g paki võtta.
Pakendid ise võiks olla võimalikult kerged ja kompaktsed, tekitavad ühtlasi vähem prügi mida kaasa tassida. Tugevamad suuremad grip-kotid on head suuremate koguste toppimiseks, kuni grupi toidukorrani välja, väiksematesse saab toppida igasugu lisandeid nagu kuivatatud juurvili jms. Puisteained ja vedelam kraam on mõistlik panna plastpudelitesse, sõltuvalt sisust vahel suure avaga parem kasutada. Sinna siis suhkur, sool, jõujoogipulber, õli jne. Plastpudeleid on hea kotis igalepoole vahele toppida ja nad ei lähe katki. Kui tühjaks saab, saab kokku nätserdada. Kõike võib veel omakorda toppida riidest kottidesse, mis on tugevad aga ei pea vett.
Konservide plekk enamasti kaalub kõige rohkem, seega on hea kui lihakraam on kas kerges konservitaaras (Koomaklubi õllepurgikonserv) või üldse ilma taarata (suitsuvorst, vinnutatud liha/kala jms). Variant on konservid ka ümber pakendada, aga avatud konservi säilimine on kahtlane, eriti kui piirkonda sisenemisel on väljas +35 mitu päeva.
Nipet-näpet
Mõningaid suvalisi mõttemõlgutusi:
- kauss ja kruus olgu normaalsetes mõõtmetes, minikopsikutega majandajad võivad puhtalt omaenda süül jääda piisava koguseta
- kui söögiisu pole, peab ikka sööma kasvõi midagi. Romantilised ideed organismi märguannetest ja sisemisest tasakaalust mägimatkal ei toimi, neid võib praktiseerida RMK lõkkeplatsil, kus kabanoss on autoga 15min kaugusel
- jooma peab ka piisavalt, ainult väike kohvi hommikul päevaks head ei luba, mida iganes sa igapäevaelus kodus köögilaua taga ka ei tunneks
- toitumine mägimatkal =/= toitumine igapäevaelus. Võimaluse puudus menüüd täiendada tähendab et menüü on osa matka ohutuse ja matkajate teovõime tagamisest
- närbsööjatel ei saa lasta menüüd koostada, see on matka õnnestumise, mitte maitse-eelistuste küsimus
- igasugu valmis matkatoidud on toredad, aga kallid. Lisaks võivad hakata ajudele, kuna puudub rõõmustav element toiduvalmistamise näol, vahid lihtsalt kilekotti. Kiireks hommikuseks minekuks on nad aga väga hea variant.
- mõnusaid toidulisandeid: kuivatatud röstsibul (Prisma müüb), kuivatatud juurviljad, kuivatatud tomat nii kuiv kui ka õlis variant (õli oma ei kannata pikalt kuuma, läheb käärima), tšilli, igasugu maitseained millega luua matkal vaheldust.
- spordijoogi pulber on hea asi, lisab maitset ja kasulikke aineid lume- ja liustikusulavette. Üks isostari purk 2-le 2-ks nädalaks on nibin-nabin midagigi
- bensiiniga maitsestatud söök ei ole väga hea (jälgi oma klaasriiet ilma kaaneta keetes)
Kaur Virunurme blogipost matkatoitude kogustest, seal on ka viiteid menüüdele (sh minu Uurali matka oma): http://kurinurm.blogspot.com/2018/04/ma ... gused.html